pierniki

Tworzenie ozdób choinkowych, ozdabianie bombek i pieczenie pierniczków to wspaniały sposób na wciągnięcie dzieci (i dorosłych) w atmosferę Świąt Bożego Narodzenia.

Tematem przewodnim naszego „przedsięwzięcia” było sprawić dzieciakom frajdę. Na zdjęciach widać, że w dużej mierze nam się to udało. A przy okazji doskonale bawili się też „dorośli”.

Według tradycyjnych przepisów ciasto na pierniczki robiło się już półtora miesiąca przed świętami. Musiało swoje odstać przykryte lnianą ściereczką. Piekło się ich bardzo dużo z kilku kilogramów mąki. Trzeba się było też wykazać pomysłowością przy ozdabianiu.

Teraz ciasto można robić tuż przed pieczeniem, a z ozdabianiem nie ma problemu, wystarczy odwiedzić market i nabyć mnóstwo cukrowych koralików, marcepanowych ozdób, kolorowego lukru w pisakach. Jednak dla wielu rodzin pieczenie to rytuał i cały dzień spędzony razem przy wałkowaniu, układaniu na blasze, pieczeniu i ozdabianiu. Powstają gwiazdki, bałwanki, mikołaje, sanie, serduszka, choinki, domki i wiele innych wzorów. Potem pierniki, w zależności od tego, jakie lubimy, trafiają do puszek (wtedy będą miękkie, można dołożyć też skórkę mod chleba) lub wysychają w koszyku. Pierniczki pięknie zapakowane mogą być świetnym prezentem świątecznym.

Piekąc pierniczki w domu, trzeba pamiętać o kilku radach, wtedy na pewno się udadzą. Smak pierników, zarówno tych małych jak i tego dużego, zależy od przyprawy piernikowej. Można kupić gotowe, ale też można przygotować swoją własną, rozcierając przyprawy w moździerzu. Wśród nich powinien znaleźć się anyż, kardamon, cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa.

Dla urozmaicenia smaku pierników można dodać także suszone lub świeże owoce, sok pomarańczowy lub rum. Do zarabiania ciasta wykorzystujemy miód wielokwiatowy, albo pomarańczowy, akacjowy bądź kasztanowy. Im więcej miodu naturalnego dodamy, tym piernik będzie lepszy.

Przepis na błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę:

Składniki:

20 dag miodu, 1 łyżka przyprawy korzennej, 15 dag cukru pudru, 50 dag mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki mleka, jajko, 10 dag margaryny do pieczenia, cukrowe ozdóbki

Przygotowanie:

Miód podgrzać z przyprawą korzenną, dodać cukier, rozpuścić. Następnie dodać do mąki przesianej z sodą i wbić jajko, wlać mleko i rozpuszczoną margarynę. Wyrobić jednolite ciasto, rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić i ozdobić.

grudzień 2013r.